lördag 12 mars 2011

Amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap


Jag har blivit frälst! :-)

"Vanliga" pannkakor är jag inte speciellt förtjust i så vi äter det nästan aldrig, jag gissar att det blir max en gång varje år om ens det.

Jag har dock aldrig ätit amerikanska pannkakor, förutom när vi gjorde det på någon blåbärsmix som vid köpt i USA för några år sedan. De smakade skit rent ut sagt och jag blev ännu mer övertygad om att pannkakor inte var något för mig!

Nu har jag ändrat mig :-D

Igår frågade min man om vi inte kunde äta brunch till frukost idag och att jag gärna fick laga till den. Hans enda önskemål var scones men jag var less på att göra vår "vanliga" brunch som brukar bestå av scones eller rostat bröd, apelsinjuice, samt äggröra och bacon.

Trotts att pannkakor inte är någon höjdare har jag velat prova att laga amerikanska pannkakor en tid så idag slog jag till :-)

Oj, oj, oj vad gott det var!!!!! Detta kommer jag att göra många gånger till :-)


ca 8 st

2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
2 dl mjölk
1,5 msk smör

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.

Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

Servera tillsammans med blåbär och lönnsirap.





tisdag 8 mars 2011

Semmelbullar


Eftersom det är semmeldagen idag så bjöd vi in några vänner på semmelfika.

Tyvärr hann varken jag eller Martin baka årets semlor så det fick bli färdigköpta från bageriet Tösse.

Tidigare år har vi dock bakat dem själv, 2009 bjöd vi på tre olika sorter, hallon, choklad samt hjortron och här kommer receptet.


20 st

ca 10 dl vetemjöl
3/4 dl vit sirap
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt

Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Choklad
Hallon
Hjortron

Florsocker

Gör så här:
Häll det mesta av mjölet samt sirapen och saltet i matberedarens skål. Klicka ner smöret. Smula över jästen. Värm mjölken till 37 grader. Häll degvätskan i skålen och låt maskinen arbeta 5 minuter. Degen skall bli smidig så det kanske behövs lite mer mjöl. Låt degen jäsa till dubbel storlek i skålen, d v s ca 30 minuter. Kör några varv med maskinen innan du stjälper upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen smidig. Dela i två bitar vilka rullas ut och i sin tur delas i vardera tio mindre som bakas ut till bullar. Lägg på bakpapper på plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Vid lätt tryck på en bulle skall den återta sin form.

Värm ugnen till 250 grader medan bullarna jäser. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda 5-10 minuter tills bullarna fått färg.

Låt bullarna svalna på galler under duk.